Eseménynaptár

Február 2019
H K Sze Cs P Szo V
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

 

inga

Köszöntjük a Magyar Geofizikusok Egyesületének honlapján!

 

 

 

 

A Magyar Geofizikusok Egyesülete közhasznú civil szervezet, tudományos egyesület. 1954-ben alapították a geofizikai tudományok fejlõdésének elõmozdítására, egyben tagjai szakmai érdekeinek védelmére. Vallott feladatai közé tartozik az ifjúság és a közvélemény körében a földtudományi ismeretek terjesztése, valamint gondoskodás szakmai múltunk emlékeiről.
Az egyesület vitadélutánokat és konferenciákat szervez, kiadja a “Magyar Geofizika” című folyóiratát és együttműködik más szakmai szervezetekkel, elsősorban a társtudományok terén. Kötelessége, hogy tagjainak tudásbázisával hasznos segítséget nyújtson az államigazgatásnak a szakmánkat érintõ kérdésekben.
Alapszabálya és mûködési módja már régóta megfelel az európai normáknak. Külföldön sikeresen és elismerten képviseli a magyar geofizikusok érdekeit. Társult tagja az európai földtudományi (EGS, 1980), és geofizikai egyesületnek (European Association of Geoscientists and Engineers, EAGE, 1996), a Balkán Geofizikai Társulatnak (BGS, 1996), és az amerikai társegyesületnek (Society of Exploration Geophysicists, SEG, 2000).

 

Mit tesz az Egyesület a társadalomért?

 

10ludovika8Résztveszünk az ismeretterjesztésben

Az egészséges társadalom egyik jellemzője, hogy ismeri környezetét, értően néz a minket körülvevő természetre, nem hatnak rá az áltudományok és a babonák. Ezért tartjuk fontosnak a laikus társadalom felvilágosítását és a tanulóifjúság nevelését. A természettudományos ismeretterjesztés nagynevű szervezeteivel együtt szervezzük rendszeres bemutatóinkat, előadásainkat (Földtudományi Forgatag, nyílt napok a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet épületeiben stb). A képen egy mágneses teodolitot mutat be kollégánk, a háttérben az ország földmágneses térképe.

Tudományos találkozókat szervezünk

Az Egyesület szervezi azokat a fórumokat, amelyek lehetőséget adnak tudományos eredményeink bemutatására. Minden tavasszal az ISZA (Ifjú Szakemberek Ankétja) hívja egybe a földtudományok fiatal kutatóit tevékenységük bemutatására. A most háromévenként megrendezett vándorgyűlésünk a szakma hagyományos találkozója (34. vándorgyűlésünk 2015 szeptember végén volt). Helyi csoportjaink (Miskolc, Sopron, Pécs, Nagykanizsa, Szolnok) saját programjaikat is megvalósítják. Az "Új Utak" előadássorozat (új nevén "Földtudományi újdonságok") már több éve a társtudományok közös fóruma, ahol iőszerű témákról hallunk előadásokat.

12koszoru681x

Emlékezünk nagynevű elődeinkre

Ápolva hagyományainkat, gondozzuk tudós elődeink emlékeit. A képen Eötvös Loránd sírja a Kerepesi temetőben, amelyet minden év áprilisában, általában az Egyesület rendes évi közgyűlése napjának reggelén megkoszorúzunk. A koszorúzásra meghívjuk mindazon intézményeket, iskolákat, amelyek nevükben hordják Eötvös emlékét. Előkészületeket teszünk Eötvös Loránd halálának 100. évfordulőjáról való megemlékezésre.

Megőrizzük múltunk emlékeit

Támogatjuk az Eötvös Emlékgyűjteményt és a műszerkiállítást a Magyar Geológiai és Geofizikai Intézetben. Ez lehetővé teszi, hogy bemutassuk múltunk emlékeit és növeljük a társadalom ismereteit szakmánkról. Közreműködésünkkel, tagjaink és egyesületünk anyagi áldozatvállalásával most készül Eötvös Lorándnak (és családjának) levelezésgyűjteményének sajtó alá rendezése.  

Ablakot nyitunk a világra

Az európai geofizikus egyesület (EAGE) helyi szervezete (”Local Chapter”) 2006-ban alakult. Ez a helyi szervezet idén elnyerte az EAGE legjobb helyi csoportjának kitűzött 1000 eurós díját. Előadásokat, munkaértekezleteket szervez, evvel erősíti a szakmai kapcsolatokat a hazai geofizikus társadalom és a nagyvilág között.

 

Postacím: H-1145 Budapest, Columbus u. 17-23

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

telefon/telefax: (+36)-1-201-9815