Eseménynaptár

Április 2019
H K Sze Cs P Szo V
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

SPWLA Budapest Chapter

Bevezető

 

Az SPWLA (Society of Professional Well Log Analysts) 1959-ben alakult meg az USA-ban. Az egyesület célja a mélyfúrásokban végzett geofizikai mérések értelmezésével foglalkozó szakemberek összefogása és szakmai támogatása volt. A társaság szakmai folyóirata, a „The Log Analyst” 1960-ban jelent meg először, amelynek nevét 2000-ben Petrophysics-re változtatták; ez a név jobban kifejezte a társaság tevékenységének irányvonalát.

 A 80-as évektől kezdve több magyar geofizikus is tagja volt a nemzetközi szervezetnek, ők 1988 májusában megalakították az SPWLA Budapest Chaptert, amely egy a jelenleg világszerte működő 21 Chapter-ből. 2007-ben a tagdíjat  – 75 USD aktív és 37.5 USD nyugdíjasoknak – fizető rendes tagok száma kb. 10 fő.

 A Budapest Chapter a kezdetektől fogva aktív tevékenységet folytatott, tevékenységének csúcspontja az 1990-ben Budapesten rendezett 13. European Formation Evaluation Symposium volt, amelyen 17 országból 247 regisztrált résztvevő volt. A 90-es években számos sikeres rendezvény fűződik a Chapter nevéhez. Az ezredforduló óta azonban a mélyfúrási geofizikában dolgozók számának jelentősen csökkent, a szakemberek többsége szervezeti átalakulások és a műhelyek megszűnése miatt a tudományágat nem vagy csak perifériálisan érintő területeken szóródott szét. Ennek következtében a Budapest Chapter aktivitása is fokozatosan csökkent. A mélyfúrás-geofizikával aktívan foglalkozó szakemberek többségét a MOL Nyrt. illetve a Geoinform Kft. tömöríti, akiknek a megnövekedett munkahelyi terhelés miatt egyre kevésbé jut idejük társadalmi feladatok ellátására. Fokozatosan csökken azon fiatalok száma is Magyarországon, akik ezt a szakterületet választják hivatásul.


Beszámoló a 2012. évi működésről

Az SPWLA Budapest Chapter az MGE keretein belül működik. Mivel kevés lehetőség van a mostani körülmények közt önálló szakmai rendezvénnyel megjelenni, minden olyan eseményt, amelyben az SPWLA támogatóként, társszervezőként nevesítve van, a szakmai tematika alapján a Budapest Chaptert érintő eseménynek tekintünk. A petrofizika és mélyfúrási geofizika tárgykörbe tartozó előadások címeit az SPWLA szakmai lapjában rendszeresen megjelentetjük.

2012 március 30-31-én Tatabányán az MGE és az MFT szervezésében tartott Ifjú Szakemberek Ankétján a mélyfúrási geofizika illetve a petrofizika (az SPWLA-t érdeklődési köre) tárgykörében 7 előadás hangzott el.

 Az „Új utak a földtudományban”, előadássorozat keretében 2012. április 18-án az MBFH konferenciatermében Zilahi-Sebess László (MFGI): A gránitösszlet geomechanikai értékelése mélyfúrás-geofizikai mérések alapján című előadása esett a petrofizika tárgykörébe.

 2012. április 27-én az MGE közgyűlése egyben az SPWLA Budapest Chapter éves közgyűléseként is szerepelt az események közt.

2012. szeptember 27-29 közt a Miskolci Egyetemen tartott Vándorgyűlés egyik támogatója volt az SPWLA Budapest Chapter Az előadássorozaton 4 angol nyelvű és 4 magyar nyelvű előadás petrofizikai előadás volt.


Beszámoló a 2011. évi működésről

 A Budapest Chapter ebben az évben a következő rendezvények szervezésében vett részt:

  • Nagykanizsán november 24.-én a jubileumi 10. földtudományi szakmai napot az SPWLA Budapest Chapter és az MGE zalai csoportja közösen szervezte a Magyarhoni Földtani Társulattal együtt (rekordszámú, 104 résztvevő,  14 szóbeli előadás és 13 poszter).

  • Az MGE által szervezett, október 3.-5. közt tartott Balkán konferencián  (BGS) három szóbeli és hat poszter előadás esett a mélyfúrási geofizika és a petrofizika tárgykörébe


Beszámoló a 2010. évi működésről

A Budapest Chapter a Magyar Geofizikusok Egyesületének kebelében működik, ily módon tevékenysége is szorosan kötődik az Egyesület tevékenységéhez. A Budapest Chapter a következő rendezvények szervezésében vett részt:
Nagykanizsán november 18.-án a 9. Geotudományi szakamai napot az SPWLA Budapest Chapter és az MGE Dunántúli szakosztálya közösen szervezte a Magyarhoni Földtani Társulattal együtt. 95 résztvev
ő 14 előadás 16 poszter.

SPWLA tagok által tartott előadások
A Magyarhoni Földtani Társulat vándorgy
űlése Szeged: Medencefejlődés és geológiai erőforrások , víz, szénhidrogén, geotermikus energia
Bálint András, Szongoth Gábor: Porózus közegbe történ
ő tartós visszasajtolás hatásának szimulációja tesztmérések alapján
Barcza Márton, Kiss Sándor, Nagygál János, Szongoth Gábor: Termálkutak állapotának változásai Szentes térségében geofizikai vizsgálatok alapján Lendvay Pál , Boda Erika, Zilahi-Sebess László: Adatbázis építés geotermikus kutatások tervezéséhez.
November 11. Zilahi-Sebess László: A Bátaapáti geofizikai vizsgálatok módszertana címmel tartott kétórás egyetemi el
őadást.
December 10-én Drahos Dezs
ő az SPWLA Budapest Chapter korábbi elnöke (társszerző Balázs László) a Mérnökgeofizikai szondázást kiegészítő  Geofizikai mérések inverziója címen tartott előadást az ELTE 375 éves és a Geofizikai Tanszék 60 éves évfordulóján rendezett előadó ülés keretében.


Beszámoló a 2005. évi működésről

A SPWLA Budapest Chapter mélyfúrásgeofizikai szakosztályként működik évek óta a Magyar Geofizikusok Egyesületének kebelében. Tevékenysége is szorosan kötődik az egyesület tevékenységéhez, azaz az Egyesület rendezvényein aktívan vesznek részt, mind a szervezésben, mind pedig előadásokkal. A SPWLA Budapest Chapter aktív szerepet vállalt a 2005. november 25-én Nagykanizsán rendezett tudományos ankét szervezésében. Delegáltja -Tóth József tagtárs - részt vett az anyaegyesület júniusban megtartott 46. Konferenciáján New Orleansban (USA Texas).