Eseménynaptár

Április 2019
H K Sze Cs P Szo V
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Az Egyesület Szeniorbizottsága

 

Dr. Aczél Etelka beszámolója a Szeniorok Bizottságának történetéről

1982-töl kezdve működött az MTESZ ( Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége) Szeniorok Tanácsa, ebben a Magyar Geofizikusok Egyesülete is képviseltette magát. A Szeniorok Tanácsa főként azzal a céllal alakult, hogy figyelemmel kísérje a műszaki értelmiség életkörülményeit a nyugalomba vonulásuk után, és megpróbálja elérni a szeniorok anyagi helyzetének javítását. A Magyar Geofizikusok Egyesületében a Szeniorok Bizottsága 1986-ban alakult, vezetőjévé Tóth Gézát választották titkára pedig Szemerédy Pálné lett. Munkájuk során rendszeres felméréseket végeztek a nyugállományú egyesületi tagok szociális helyzetéről, részt vettek a Szeniorok Tanácsának előadásain és egyéb rendezvényein.

1989-ben az Elnökség Tóth Gézát megerősítette elnöki és Aczél Etelkát titkári tisztségében, 1990. március 22-én pedig a Szeniorok Bizottságának elnökévé választotta Aczél Etelkát. Ettől kezdve a Szeniorok Bizottsága rendszeresen tart egy tavaszi baráti találkozót az Egyesület szenior tagtársai részére, minden év őszén pedig egy szakmai tanulmányi kirándulást szervez olyan intézményekbe, amelyek geofizikával vagy annak valamely rokontudományával foglalkoznak. Ebben a tevékenységében a Szeniorok Bizottságát az a gondolat vezérelte, hogy a nyugalmazott geofizikusokat továbbra is bevonhassa a szakmai és egyesületi életbe, ugyanakkor igyekezett vonzóvá tenni számukra az egyesületi tagságot. Ezekről a rendezvényekről a Szeniorok Bizottsága rendszeresen beszámol a Magyar Geofizikában.

A Szeniorok Bizottsága eddig 21 alkalommal rendezett tanulmányi kirándulást:

1992: MTA Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézet, Sopron

2003:

1993: Miskolci Egyetem

2004:

1994: Demjéni olajmező

2005:

1995: Ság hegy

2006:

1996: Algyői olajmező

2007:

1997: Ógyallai obszervatórium

2008:

1998: MTA Csillagászati Intézet Napfizikai Obszervatóriuma, Debrecen

2009:

1999: Tatai Szabadtéri Geológiai Múzeum

2010:

2000: Gánti bauxitbánya

2011:

2001: Mecsekérc Rt. Környezetvédelmi Bázis, Kövágószőlős

2012:

2002: ELTE Gothard Jenő Asztrofizikai Obszervatóriuma, Szombathely

2013: Mátrai Erőmű, MTA Piszkéstetői Obszervatórium 

2003: MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutató Intézet Piszkéstetöi Obszervatóriuma

 

A felsorolt szakmai tanulmányi kirándulások anyagi alapját a Magyar Geofizikusok Egyesületének alapítványa teremtette meg. Az Egyesület Molnár Károly elnöksége idején hozta létre a Magyar Geofizikusokért Alapítványt, amelynek alapító okirata az ifjú szakemberek és a szeniorok támogatását tűzte ki céljául. A Magyar Geofizikusokért Alapítvány segítségével nemcsak a Szeniorok Bizottságának rendezvényeit tudtuk megszervezni, hanem ez az alapítvány a szeniorok anyagi támogatására is lehetőséget ad.

1994 ben Magyar Geofizikusok Egyesülete alapításának 40. évfordulóján Szeniorok Bizottsága kapta azt a megtisztelő feladatot, hogy állítsa össze az Egyesület négy évtizedes történetét. A 40 év főbb eseményeit a Magyar Geofizika 34. évf. 4. számában ismertettük.

Említésre érdemes még az a tevékenység, amellyel a Szeniorok Bizottsága évek óta támogatja a celldömölki Eötvös Loránd Általános Iskola törekvéseit. Ez az iskola Rozmán László igazgató kezdeményezésére 1972 ben felvette Eötvös Loránd nevét és évente fizikai tanulmányi versenyt rendez Eötvös Loránd tiszteletére a Vas megyei általános iskolák tanulói részére. A Szeniorok Bizottsága azzal igyekszik támogatni ezt a nemes, hagyományőrző munkát, hogy az Egyesület képviseletében rendszeresen részt vesz ezeken a rendezvényeken, és a tanulmányi verseny győzteseit szerény, szakmai jellegű ajándékokkal jutalmazza az ELGI Eötvös Loránd Geofizikai Alapítványának egyetértő támogatásával. A Szeniorok Bizottsága évente beszámol erről a fizikai tanulmányi versenyről a Magyar Geofizikában.

A Szeniorok Bizottságának eddigi sikeres tevékenységéhez hathatós támogatást nyújtottak az alább felsorolt tagtársak: Molnár Károly, a Szeniorok Bizottságának titkára; Balogh Aladár, Bartha Lajos, Gadó Károly, Stomfai Róbert és Ujfalusy Antal, a Szeniorok Bizottságának tagjai; Nemesi László, a Magyar Geofizikusokért Alapítvány elnöke; Pályi András, az ELGI Eötvös Loránd Geofizikai Alapítvány kuratóriumának elnöke; valamint Bellér Éva, a Magyar Geofizikusok Egyesületének ügyvezető titkára.

A Szeniorok Bizottságának vezetősége ezen a helyen is köszönetet mond mindazoknak, akik szakmai és társadalmi törekvéseit támogatták és támogatják.

 

 

 

 

 

Beszámoló a 2012. évi tevékenységről

 Rezessy Gézának, a Szeniorbizottság ez idő szerint elnökének beszámolója

A Szenior Bizottság, megőrizve a hagyományokat, 2012-ben is megrendezhette klubdélutánját és megtarthatta őszi tanulmányi kirándulását. Ehhez az anyagi fedezetet a Magyar Geofizikusokért Alapítvány és az ELGOSCAR Kft biztosította. Köszönet érte. A klubdélutánra a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal kezelésébe került, egykori ELGI székház konferenciatermében 2012. június 1-én került sor. Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy az idő múlásával egyre kevesebb vidéki kollégánk jut el rendezvényeinkre.

A tanulmányi kirándulás célpontja a Bátaapátiban épülő Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló volt. 2012. szeptember 5-én Pécsre vonaton érkeztünk. Pécs környéki kollégákkal kiegészülve bérelt busszal folytattuk utunkat Bátaapátiba. Vendéglátónk, Berta József, a Mecsekére Zrt. főmérnöke szemléletes ábrákkal és fényképekkel mutatta be a földalatti munkálatokat. Ezt követően lehetőségünk nyílt az üzembehelyezés előtt álló tárolókamrákat meglátogatni. Egy közelben elköltött ebéd után visszautaztunk Pécsre, ahol idegenvezetéssel megnéztük a Zsolnay Kulturális Negyedben kiállított Gyugyi-gyűjteményt. Tanulmányi kirándulásunknak 44 részvevője volt.