Eseménynaptár

Április 2019
H K Sze Cs P Szo V
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 Zala megyei csoport

  

Magyar Geofizikusok Egyesületének Zala megyei csoportja

Cím: 8800 Nagykanizsa, Múzeum tér 2.   Tel.: +36-93-508-173   Fax: +36-93-508-264    E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A Magyar Geofizikusok Egyesületének nagykanizsai (Zala megyei) csoportja 1959. április 23-án alakult meg 11 fővel a magyar olajipar bölcsőjének tekinthető Nyugat - dunántúli terület geofizikus szakembereinek összefogására. Minthogy az akkori kanizsai geofizikai tevékenység kizárólag mélyfúrási geofizikára korlátozódott, az olajipar itteni fúrásainak szelvényezési munkálatait irányító és végző műszakiakból állt össze a tagság.  Az akkori alapító tagok közül többen máig aktív tagjai a csoportnak. A csoport tevékenysége a mai napig szorosan kötődik az olajiparhoz, a mélyfúrási geofizikához, de a földtudományok egyéb területeit képviselő tagjaink is vannak. 

 

zala1log 

Az első magyarországi szelvény, 1935 

   zala4karos

A kezdeti időkben a csoport úttörő szerepet vállalt a szakképzésben, ismeretterjesztésben, mivel a külföldi szakirodalom akkoriban csak kevesek számára volt hozzáférhető. Ennek köszönhető a csoport tagjai által összeállított több tankönyv és ismeretterjesztő kiadvány.

A szakmai tevékenység súlypontja később fokozatosan áttevődött az ankétok, tudományos konferenciák rendezésére. A fénykorban Nagykanizsa évi 2-3 rendezvénynek is otthont adott, köszönhető ez annak is, hogy az SPWLA Budapest Chapter tagságának és vezetőségének jelentős része a Zala megyei csoport tagja volt. Az ezredfordulót követően minden év novemberében rendezzük meg a nagykanizsai Földtudományi Ankétot, amelyet ma már nem csak regionális, hanem országos rendezvénynek is számít.

Az MGE Zala megyei csoportja a régió szakembereinek összefogásán és érdekeinek képviseletén túl feladatának tekinti a magyar geofizika olajipari vonatkozású örökségének ápolását, a tudományág népszerűsítését, valamint az ifjú szakemberek fejlődésének elősegítését. Szoros kapcsolatot ápolunk a régióban működő szakmai műhelyekkel, elsősorban az MGE Mecseki, a Magyarhoni Földtani Társulat Dél-dunántúli csoportjaival, valamint az európai viszonylatban is egyedülálló zalaegerszegi Magyar Olajipari Múzeummal, akikkel rendezvényeink szervezésében rendszeresen együtt működünk.

 

zala3eload     zala5olaj 

 

A csoport beszámolója 2012. évi tevékenységéről

 

A Zala Megyei Csoport 17 fővel az MGE egyik legkisebb taglétszámú csoportja, amelyből 4 fő nyugdíjas. Ennek ellenére igyekszünk aktívak lenni és minél több rendezvényen megjelenni. Így több tagtársuk vett részt az MGE szervezésű miskolci nemzetközi szimpóziumon, valamint az SPE magyar szekciója által november 22-én Visegrádon rendezett ankéton.

Január 17-én Jesch Aladár tagtársunkat 90. születésnapján köszöntöttük. Az ünnepségen, amely jó hangulatban zajlott, mintegy 25 fő vett részt, nem kis meglepetésére az ünnepeltnek.

A szokásos novemberi Földtudományi Ankétot az idén technikai okokból nem tudtuk megrendezni. Elsősorban az anyagi lehetőségek hiánya miatt nem láttunk lehetőséget a rendezvény előzőekben megszokott, magas színvonalának biztosítására, de a szervezők munkahelyi és más jellegű elfoglaltsága sem tette volna lehetővé a zökkenőmentes lebonyolítást. Nem mondtunk azonban le arról, hogy 2013-ban újból meg tudjuk rendezni az Ankétot.