Eseménynaptár

Június 2023
H K Sze Cs P Szo V
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 

egbell

A MAGYAR
GEOFIZIKUSOK
EGYESÜLETE
BEMUTATKOZIK

 

 

 

A Föld fizikájának tudománya és az ásványi nyersanyagok fizikai módszerekkel történő keresésének tudománya (ez a geofizika) fiatal tudomány. Mi, magyar geofizikusok, büszkék vagyunk arra, hogy az első gravitációs (a Föld nehézségi erejét mérő) nyersanyagkutató műszert magyar tudós (báró Eötvös Loránd) szerkesztette, a világon először Magyarországon mutattak ki geofizikai eszközzel olajmezőt (Egbell, 1916, lásd a térképet) és a világ első (1907) gyakorlati geofizikai intézete  az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet - ELGI  (a kezdetekről lásd a történeti áttekintést). 

A Magyar Geofizikusok Egyesületét 1954-ben alapították a geofizika tudományának ápolására és ismereteinek terjesztésére a szakma akkori művelői, a társtudományok képviselőinek támogatásával (az alapító tagok névsorát tisztelettel őrizzük). Az Egyesület működését a kezdetek óta az alapszabály rögzíti. Bár az évtizedek során ezt az alapszabályt többször módosította a Közgyűlés, az Egyesület céljai és szándékai ötven éve változatlanok. Alapszabályunk tartalmilag hatvan éve, formailag több mint két évtizede összhangban van az európai nemzetközi geofizikai egyesület, az EAEG, majd az EAGE alapszabályával. Tagjaink szakmai és társadalmi kötelezettségeit az Etikai Kódex is rögzíti. Tagnévsorunkat mellékeljük. Belépési nyilatkozat honlapunkról letölthető (DOC fájlként innenPDF fájlként innen). 

Az MGE munkájához a szakma kül- és belföldi kapcsolatrendszerének ápolása is hozzá tartozik. Külkapcsolataink terén elmondhatjuk, hogy az Egyesület már negyven éve integrálódott az európai geofizikusok közösségébe; belföldi kapcsolatrendszerünket a társegyesületekkel, az egyetemekkel, a földtudományok területét lefedő államigazgatási szervekkel való együttműködés jelzi. Az Egyesület első 50 évéről szóló, az aranyjubileum (2004) alkalmából írt beszámolót mellékeljük. 

 Az Egyesület legfőbb döntéshozó szerve a Közgyűlés, vezetői szervezete az Elnökség. Tagja az elnök, az alelnökök, a területi csoportok és a szakbizottságok vezetői (egy visszatekintést az Egyesület tisztségviselőire mellékelünk). Az Egyesület élete regionálisan szervezett, a nem-budapesti szakmai és társadalmi tevékenységet a területi csoportok fogják össze. A csoportok és a szakosztályok/bizottságok ismertetése a honlapon megtalálható. A szakma, a társadalom és az egyesület érdekében végzett munkát (az alapszabályban meghatározott módon) az Egyesület kitüntetésekkel és jutalmakkal ismeri el.

Dokumentumtárunkban az alapdokumentumokon kívül évenkénti bontásban láthatók a beszámolók és a közgyűlések anyagai.

 

Az Egyesület székhelye: 1145 Budapest, Columbus u. 17-23

Tel/fax: +36-1-201-9815; Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Az Egyesület tisztségviselői
(a 2021. július 2-i közgyűlés határozatai szerint)

az Egyesület elnöke: Kovács Attila Csaba

első (megválasztott) alelnök: Timár Gábor
leköszönő alelnök (past president): Zelei Gábor

a "Magyar Geofizika" főszerkesztője: Bodoky Tamás 
általános titkár: Petrovszki Judit
tudományos titkár: Petrovszki Judit
a "Magyar Geofizikusokért Alapítvány " kuratóriumának elnöke: Gombár László, Tagjai: Draskovits Pál, Rezessy Géza, Barta Veronika és Szabó Norbert Péter

A területi csoportok vezetői:

az Alföldi Csoport (Szolnok) elnöke Tóth József, titkára Vargáné Tóth Ilona
az Észak-magyarországi Csoport (Miskolc) elnöke Vass Péter, titkára Abordán Armand
a Soproni Csoport elnöke Barta Veronika, titkára Berényi Kitti
a Dél-dunántúli Csoport (Nagykanizsa) elnöke Várhegyi András, titkára Szegedi Nándor

A bizottságok vezetői:

Felügyelő Bizottság: Kaszás László (a bizottság tagja Stickel János és Baracza Mátyás Krisztián)
Ifjúsági Bizottság:  Virók András
Jelölő Bizottság:  Bauer Márton
Szavazatszámláló Bizottság: Török István
a Szeniorok Bizottságának elnöke Rezessy Géza
Tudományos Bizottság:  Szabó Norbert Péter

A tudománytörténeti ad hoc bizottság elnöke Baráth István, tagjai: Gombár László és Szabó Zoltán  

Az Egyesület ügyvezető titkára: Hegedűsné Petró Erzsébet
Az Egyesület honlapjának szerkesztői: Zahuczki Péter és Bereczki László

A Magyar Geofizikus Egyesület Tagjai

A mai napon az EU 2016/679. számú rendeletének érvénybelépése napján tagnévsorunkat zároltuk.